Mack Books Damian Heinisch

45 Train journeys and forced migration

Begge besteforeldrene til Damian Heinisch ble deportert med tog fra Gliwice, en by som markerte grensen mellom Polen og Tyskland før krigen, til Ukraina. I sin almanakk skildrer farfaren den dramatiske togreisen vinteren 1945, til sin død i arbeidsleiren. Denne almanakken ble starten på det som skulle bli Heinisch´s hittil største prosjekt, og i 2013 tok han selv toget mot Ukraina. Togreisen er dokumentert av Heinisch gjennom 4324 analoge bilder på et jernbanelinjer som strekker seg 4232km. Boken 45 ble lansert i september 2019 og ønsker å skape spørsmål rundt temaer deportasjon og tvunget emigrasjon, som påvirket millioner av familier i Europa og gjør det fremdeles.

Vi ønsket at boken, og innbindingen, skulle ha en tydelig referanse til togreisen. Den japanske innbindingene skaper et opplevelse av en uavbrutt sekvens som fortsetter gjennom hele boken. Fremfor sidetall ble det henvist til kilometer og distanse. Det originale bildematerialet ble vist i installasjonen 45 som var stilt ut på Høstutstillingen i 2019.

En vakker visualisering av en families sterke historie. Nakent presentert, strippet for grafiske elementer, men emosjonelt formidlet gjennom taktil og sanselig materialbruk. Prosjektet er i høyeste grad relevant, både i kontekst og sitt visuelle uttrykk.

Visueltkonkurransen

Boken er ikke en katalog, men et selvstendig prosjekt som utfordrer representasjon gjennom fragmentering og forsterking av kontraster i menneskers tilstedeværelse.

Plakaten på innsiden av omslaget synliggjør toget som kontekst. Boken 45 ble også lansert som en collector´s edition box som også inneholder en nummerert bok og et signert trykk.